Ole yhteydessä flowstrike@proton.me jos et löydä tältä sivulta vastausta kysymykseesi.
Flow Strike -kampanjan tavoitteena on saada Flow Festivalia luomaan toiminnalleen kestävän eettisen ohjeistuksen. Tämän tulisi johtaa esimerkiksi siihen, että Flow Festival ei solmi yhteistyökumppanuuksia toimijoiden kanssa, jotka ovat tekemisissä Israelin valtion tai israelilaisten yritysten kanssa. Laajempi tavoitteemme on, että Flow Festivalin uusi omistaja, KKR, vetäytyy sijoituksistaan israelilaisiin yrityksiin sekä yrityksiin, jotka toimivat yhteistyössä Israelin valtion kanssa.
Flow Strike -kampanja hyödyntää artistien joukkovoimaa festivaalikentän muuttamiseksi eettisemppään suuntaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Toivomme, että joukkovoimamme toimii esimerkkinä Flown uuden omistajan KKR:n muillekin festivaaleille – KKR tulee omistamaan Flown lisäksi Superstruct Enterteinmentin kautta noin 80 merkittävää festivaalia Euroopassa ja Australiassa. Haluamme dekolonisoida festivaalikentän meillä ja maailmalla.
Pohjimmiltaan Flow Strike -kampanja on organisoitu siksi, että haluamme edesauttaa palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumista, Israelin Palestiinaan kohdistuvan asutuskolonialistisen laittoman miehityksen lopettamista sekä saada aikaiseksi eettisesti kestävän festivaalikentän aikaansaamista kaikkialle. Flow Strike -kampanja tukee vaatimuksia pysyvästä tulitauosta sekä ajaa Israelin taloudellisen tuen katkaisemista kansainvälisesti.
Flow Strike toivottaa tervetulleeksi kaikki artistit, jotka uskovat Flow Festivalin dekolonisointiin ja siihen vaikutukseen, jonka tämä prosessi voi tehdä festivaaliteollisuudessa kansainvälisesti. Kaikki artistit voivat osallistua Flow Strike -kampanjaan ovat he työskentelemässä Flowssa vuonna 2024 tai eivät. Artistit, jotka eivät ole mukana tämän vuoden Flow’ssa, osallistuvat Flow Strike -kampanjaan kieltäytymällä yhteistyöstä niin kauan, kunnes kampanjan tavoitteet on saavutettu.
Jos sinut on buukattu esiintymään Flow Festival 2024, voit liittyä Flow Strike -kampanjaan joko kieltäytymällä esiintymästä tai ilmaisemalla tukesi kampanjalle valitsemallasi tavalla esiintymisesi aikana. On todella tärkeää, että Flow Strike -kampanjaan osallistuvat tänä vuonna Flow’ssa esiintyvät varmistamalla, että festivaalin 90 000 kävijää tietävät, että kampanja on käynnistynyt ja mitkä ovat sen tavoitteet.
On siis kaksi tapaa, joilla artistit voivat olla mukana Flow Strike -kampanjassa:
On. Festivaalit ovat täysin riippuvaisia artistien työstä, jolloin Flow Festivaliin kohdistuva työnseisauksen keinojakin käyttävä kampanja on yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa.
Vastaavanlainen taiteilijoiden työnseisaus, Kiasma_strike, toteutettiin vuosina 2022–2023 ja se saavutti onnistuneesti tavoitteensa. Tärkeimpänä saavutuksenaan Kiasma_striken ansiosta Kansallisgallerian museot (Ateneum, Nykytaiteen museo Kiasma, Sinebrychoffin taidemuseo) noudattavat vastaisuudessa varainhankinnassaan eettisiä ohjeita. Kyseiset eettiset ohjeet luotiin Kiasma_striken ansiosta.
Kiasma_strike onnistui tavoitteessaan siksi, että taiteilijat käyttivät joukkovoimaansa osoittaakseen yhteistä tahtoa eettisemmän toimintaympäristön aikaansaamiseksi. Flow Strike -kampanja pyrkii tekemään saman festivaalikentällä. Flow Festival on yksi Suomen suurimmista tapahtumista ja siitä syystä olemme päättäneet, että artistit voivat liittyä Flow Strike -kampanjaan myös käyttämällä keikkaansa Flow’ssa alustana kampanjan sanoman levittämiseen.
KKR on yksi maailman suurimmista sijoitusyhtiöstä, jolla on erikokoisia ja -tyyppisiä omistuksia yrityksistä ympäri maailman. KKR:n kotisivuilla kerrotaan, että se “tukee korkean kasvun teknologiayrityksiä, joilla on vakiintuneet liiketoimintamallit ohjelmisto-, kyberturvallisuus-, FinTech-, internet-, data- ja informaatiosektoreilla Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Israelissa.” Esimerkiksi Artlist ja Guesty ovat israelilaisia teknologiayrityksiä, joiden enemmistöomistaja KKR on.
Kaikista KKR:n sijoituksista ei löydy julkisista lähteistä tietoja, sillä KKR sijoittaa lukuisten eri rahastojensa kautta. Joistain kaupoista löytyy kuitenkin tietoja mediasta. Alkuvuodesta 2024 KKR osti israelilaisen UserWay:n lähes sadalla miljoonalla eurolla. Vuonna 2021 KKR ja Global Technical Realty (GTR) ilmoittivat maanalaisen datakeskuksen rakentamisesta Tel Aviviin. KKR perusti GTR:n miljardin euron pesämunalla vuonna 2020. Vuonna 2019 KKR sijoitti israelilaiseen Clicktale yritykseen. Kiinnostus israelilaiseen teknologiateollisuuteen on ollut pitkäjänteistä – vuonna 2015 KKR sijoitti israelilaiseen Optimal+:n.
Palestiinalaisen kansalaisliikkeen, Boycott, Divestment Sanctions (BDS) -liikkeen hengessä Flow Strike -kampanja tiedostaa, että Israel ylläpitää asutuskolonialismia, apartheid-hallintoa ja laitonta miehitystä palestiinalaisia kohtaan kansainvälisen tuen ansiosta. Yritykset ja instituutiot ympäri maailmaa auttavat Israelia sortamaan palestiinalaisia käymällä kauppaa israelilaisten yhtiöiden kanssa tai investoimalla niihin. Lähes kaikki israelilaiset yritykset ovat jossain määrin osallisia Israelin laittomaan miehitys- ja apartheid-hallintoon.
Oleellista on, että yhtenä maailman suurimmista sijoitusyhtiöistä KKR ei ole ilmoittanut vetäytyvänsä sijoituksistaan israelilaisiin yrityksiin tai yrityksiin, jotka toimivat yhteistyössä Israelin valtion kanssa. Esimerkiksi Norjan suurin eläkevakuutusyhtiö KLP irroittautui kesäkuun lopussa 728 miljoonan kruunun omistuksestaan Caterpillarista. Tiedotteessaan KLP toteaa, että “KLP ja KLP-rahastot ovat päättäneet sulkea Caterpillarin pois sijoitussalkuistaan, koska on olemassa riski, että yhdysvaltalainen yhtiö saattaa myötävaikuttaa ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälisen lain rikkomiseen Länsirannalla ja Gazassa”. Näin ollen ei ole poikkeuksellista, että kansainvälisesti toimivat sijoitusrahastot irroittautuvat ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälisen lain rikkomiseen mahdollisesti syyllistyvistä yrityksistä.
Euroopassa KKR on saksalaisen media- ja teknologiayritys Axel Springerin suuromistaja. Lisäksi KKR:n edustajia istuu Axel Springerin hallituksessa. Axel Springerin missiona on perustamisestaa lähtien ollut on Israelin valtion tukeminen, hiljattain myös laittomien siirtokuntien suhteen – Axel Springer esimerkiksi markkinoi Israelin laittomia siirtokuntia Länsirannalla Yad2-ilmoitussivustollaan.
Lisäksi KKR on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä lähivuosina, sillä se sijoittaa merkittäviä määriä energia- ja fossiilisten polttoaineiden teollisuuteen, kuten öljy- ja kaasualan yrityksiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Euroopassa ja Lähi-idässä. KKR:n tiedetään myös rahoittavan valvontateknologian kehitystä Kiinassa.
Flow Festival hyväksyy kumppaneikseen yrityksiä, jotka hyötyvät ja tukevat Israelin apartheid-hallintoa. Flow'n pääyhteistyökumppani, Heineken, omistaa 40% israelilaisesta Tempo Beveragesista, joka on Kanadan BDS-listalla boikotoitavista yrityksistä. Tempo Beveragesilla on yksinoikeus juomien myynnille Palestiinalaishallinon alueilla. Huomionarvoista on, että vuonna 2023 Flow Festival katkaisi yhteistyön Heinekenin kanssa siksi, koska Heineken ei ollut vetäytynyt lupaustensa mukaisesti Venäjän markkinoilta. Yhteistyöhön on kuitenkin sittemmin palattu.
Youtube on yksi Flow Festivalin yhteistyökumppaneista. Youtuben omistaa Google, joka teki tänä keväänä miljardiluokan kaupat Israelin valtion kanssa. Yhdessä Microsoftin kanssa, Googlella on Project Nimbus -niminen hanke, jonka puitteissa he tuottavat pilvipalveluita Israelin armeijan ja valtion tarpeisiin. No Tech For Apartheid -kampanja on kerännyt sivustolleen tietoa ja lausuntoja aiheesta muun muassa Googlen työntekijöiltä.
BDS (Boycott, Divestment, Sanctions – boikotointi, divestointi eli sijoistusten poisvetäminen ja pakotteet) on palestiinalaisten johtama vapautta, oikeutta ja tasa-arvoa ajava väkivallaton antirasistinen liike. Tavoitteena on katkaista taloudellinen tuki Israelin apartheid-hallitukselta. BDS pyrkii siihen, että Israelin valtion harjoittama asutuskolonialismi sekä palestiinalaisiin kohdistuvat sortotoimet tuomittaisiin kansainvälisesti, jolloin taloudelliset, kulttuuriset ja akateemiset siteet Israelin kanssa katkaistaisiin.
Flow Strike -kampanja ei ole osa BDS:ää vaan ainoastaan inspiroitunut sen tavoitteista ja periaatteista.